Значення водно-сольового складу води для організму людини

Значення водно-сольового складу води для організму людини

З гігієнічної точки зору, один літр питної води не повинен містити більш ніж 0,5 грам солей. В основному це гідрокарбонати, сульфати або хлориди Натрію, Магнію та Калію. Велике значення у визначенні якості води для людини мають хімічні елементи, які в ній містяться у дуже малих концентраціях, але, тим не менш, грають важливу роль у багатьох фізіологічних функціях. Це так звані мікроелементи, наприклад, Йод, Бром, Фтор. Їх склад у літрі води виражається міліграмами, але дозування повинно бути дуже точним.

Так, якщо в літрі води міститься менше 0,5 міліграма Фтору, то це викликає зубний карієс, а концентрація Фтору в 1,0-1,5 міліграма на літр може стати причиною флюорозу зубів.

Однак інша крайність - відсутність солей - погіршує смакові та гігієнічні властивості води. Нижнім порогом вважається концентрація близько 100 міліграмів на літр, а повністю позбавлена солей вода (дистильована) сприймається як несмачна та неприємна.

У водно-сольовому обміні організму людини важливу роль грають іони Натрію, Кальцію та Калію. Ці іони розподілені в тканинах вкрай нерівномірно.

У внутрішньоклітинних рідинах, що входять до складу клітин, шкіри, мозку, нервів, печінки та інших органів, переважають іони Кальцію та Калію. У позаклітинних рідинах (плазма крові, шлункові соки, спинномозкова рідина, волога очей та ін.) - іони Натрію.

Натрій посилює властивість білків зв'язувати воду; Калій і, особливо, Кальцій викликають протилежний ефект.

Оскільки Натрію у позаклітинних рідинах значно більше ніж Калію та Кальцію, йому і належить головна роль у регулюванні обміну води між живими клітинами і зовнішнім середовищем.

Кількість води, необхідної для відновлення водно-сольового балансу, залежить від її смаку. Чим менше солей Натрію містить питна вода, тим швидше вона втамовує спрагу й легше заповнює нестачу води в організмі.

Неприємний смак води відбиває бажання пити її, а іноді і зовсім змушує людину відмовитись від води, хоч вона й хоче пити.

На відміну від зорових відчуттів, які часто бувають емоційно байдужими, смакові - завжди й незмінно мають емоційне забарвлення "приємного" чи "неприємного".

Таку реакцію організму фізіологи пояснюють в світлі вчення І. П. Павлова принципом динамічного стереотипу. Він складається у центральній нервовій системі людини на основі попереднього досвіду як свого роду очікуваний смаковий образ, пов'язаний з певними властивостями питної води або їжі.

"У людини у процесі еволюції виробилась захисна реакція - почуття відрази до води, яка володіє незвичним запахом та смаком" - писав академік І. П. Павлов.

Експериментально доведено, що приємні смакові відчуття підвищують чутливість зору, частоту скорочення серцевого м'язу, а неприємні - знижують ці функції.

Встановлено, що, якщо вода неприємна на смак, то вона викликає негативні фізіологічні реакції навіть у тих випадках, коли вона безпосередньо і не загрожує організму.

Поділитись в соцмережі:

Інші новини

Підвищення ціни на вартість води

З 1 травня 2021 року ми підняли ціни на доставку води ПО РЕГІОНАХ

Детальніше
Акційна пропозиція для поціновувачів води від ТМ ”СРІБНА”

При замовленні 2 бутлів води "СРІБНА" ви сплачуєте тільки за одну.

Детальніше
Збільшуємо можливості - молоко для приготування кави

Вводимо в продаж молоко, країна виробник - Республіка Білорусь, ВАТ "Савушкин Продукт".

Детальніше
Срібна, Вода Карпатська

Вода із самих Карпат!!!

Детальніше
Нові досягнення!!!

ТОВ "Водограй" отримало сертифікат на систему менеджменту безпечності харчових продуктів - ISO!!!

Детальніше
Відкриття магазину «Water House»

Увага! Увага! Увага! 3 вересня відбудеться відкриття першого магазину «Water House» у місті Рівне!

Детальніше